TylerDurden
Wysłany: 2010-03-11, 15:09 Przesyłka polecona listowa i składanie reklamacji
Witam.Mam taki problem. Mianowicie dwa tygodnie temu wysłałem adresatowi przesyłkę listową poleconą, której nie otrzymał do dnia dzisiejszego. Dlatego jutro mam zamiar składać reklamację ale ponieważ robię to po raz pierwszy więc mam kilka pytań i wątpliwości.
1. Czy pisząc reklamację muszę skorzystać z tzw. formularza reklamacji czy tez mogę to napisać własnym pismem?
2. Czy ktoś mógłby mi podać adres e-mail na który należy wysyłać reklamację?
3. Ostatnie moje pytanie dotyczy wysokości odszkodowania. Jak wspomniałem wyżej przesyłka została nadana w formie listu poleconego (bez podawania wartości). W regulaminie pisze,że w tym wypadku można ubiegać się o 50 - krotność opłaty pobranej przez operatora.
W moim przypadku opłata za nadanie przesyłki wyniosła 9,50 PLN (waga ponad 2 kg). Czyli 9,50 x 50 to jest 475 PLN i o taka kwotę odszkodowania mogę się ubiegać? Dobrze to zrozumiałem?
Dziękuję z góry za wszystkie rady i odpowiedzi.
Rob_ert
Wysłany: 2010-03-14, 10:06 Re: Przesyłka polecona listowa i składanie reklamacji
Ja bym poczekał aż i czy w ogóle wróci z powrotem, dwukrotnie awizowana i nieodebrana przez adresata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum