Byłem uczestnikiem kolizji drogowej w której przybyły na miejsce policjant określił winnego gościa który we mnie wjechał. Krótki opis zdarzenia: Droga jednokierunkowa dwupasmowa w mieście. Po zmianie pasa z prawego na lewy zacząłem hamować przed włączającym się do ruchu z zatoczki autobusem. W tym momencie auto jadące za mną uderzyło mnie w tył. Uczestnik nie przyjął mandatu, sprawa trafia do prokuratury. Po ok 1 miesiącu wzywa mnie policja przedstawia zarzuty, czyniąc mnie osobą podejrzaną o popełnienie wykroczenia.
Czy w takiej sytuacji mam prawo wglądu do zebranej przez policję dokumentów, notatki policjanta przybyłego na miejsce itp.
Pomógł: 85 razy Dołączył: 13 Sty 2008 Posty: 900 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-09, 10:58
Po przedstawieniu zarzutu stałeś się stroną postępowania i masz prawo do przeglądania akt i sporządzania z nich odpisów. Stosuje się tu przepisy kodeksu postępowania karnego:
Cytat:
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia
Art. 38. § 1. Do czynności procesowych prowadzonych w postępowaniu w sprawach o wykroczenia stosuje się odpowiednio także przepisy art. 95, 100 § 1 i 6 zdanie pierwsze, art. 105, 107, 108, 116-134, 136-142, 156 § 1-4, art. 157, 158, 160-166, 476 § 2 Kodeksu postępowania karnego, a gdy sąd orzeka jednoosobowo, również przepisy art. 109-114 i 115 § 1, § 2 zdanie pierwsze oraz § 3 Kodeksu postępowania karnego.
Kodeks postępowania karnego
Art. 156. § 1. Stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, obrońcom, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym udostępnia się akta sprawy sądowej i daje możność sporządzenia z nich odpisów. Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom.
§ 2. Na wniosek oskarżonego lub jego obrońcy wydaje się odpłatnie kserokopie dokumentów z akt sprawy. Kserokopie takie można wydać odpłatnie, na wniosek, również innym stronom, podmiotowi określonemu w art. 416, pełnomocnikom i przedstawicielom ustawowym.
§ 3. Prezes sądu może w razie uzasadnionej potrzeby zarządzić wydanie odpłatnie uwierzytelnionych odpisów z akt sprawy.
§ 4. Jeżeli zachodzi niebezpieczeństwo ujawnienia tajemnicy państwowej, przeglądanie akt, sporządzanie odpisów i kserokopii odbywa się z zachowaniem rygorów określonych przez prezesa sądu lub sąd. Uwierzytelnionych odpisów i kserokopii nie wydaje się, chyba że ustawa stanowi inaczej.
_________________ Nie odpowiadam na prywatne wiadomości!
Dzięki za pomoc w pierwszym pytaniu.
Z jakiego powodu nastąpiła diametralnie różna decyzja policjanta prowadzącego przesłuchanie w stosunku od decyzji jego kolegi który był na miejscu zdarzenia. Czy mogło zaistnieć coś czego nie wiem po przesłuchaniu tamtego człowieka.
niec-nota,
Aby skutecznie dochodzić swojej racji jestem w stanie poradzić sobie sam w sądzie (nadmienię że nie posiadam żadnej wiedzy w tej dziedzinie) czy lepiej wynająć prawnika , który poprowadzi sprawę (ale koszta mnie przerażają)
Pomógł: 85 razy Dołączył: 13 Sty 2008 Posty: 900 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-09, 12:57
Nie da się tak odpowiedzieć. Zatrudnienie obrońcy zazwyczaj jest bardzo pomocne. W razie umorzenia postępowania lub uniewinnienia przysługuje Ci zwrot kosztów obrony wg podstawowych stawek.
_________________ Nie odpowiadam na prywatne wiadomości!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum